Нові умови розвитку ринку нерухомості в житловому і готельному секторі економіки - Одаренко, Т. Є.; Полчанінова, І. Л.; Odarenko, Tetyana; Polchaninova, Irina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Стаття присвячена розгляду проблемної ситуації на ринку нерухомості житлових та готельних об’єктів. Предмет дослідження – тенденції та фактори змін на ринку житлової та готельної нерухомості Харківського регіону. Метою даної статті є визначення особливостей нерухомості в житловому та готельному комплексі та формування наукової позиції щодо розгляду факторів ситуаційного впливу на їх розвиток. У процесі наукового дослідження використовувався ряд методів, серед яких найбільш важливими є: монографічний і статистичний – для вивчення розвитку регіонального ринку житлової та готельної нерухомості; просторового, економічного, і статистичного аналізу – для всебічного вивчення об'єктів дослідження; метод порівняння – для виявлення особливостей розвитку регіональних підприємств сфері гостинності та туризму та їх місця в економіці; моделювання – для розробки функцій ринку нерухомості в сфері послуг та визначення его національних особливостей. Виявлені фактори впливу на активність ринку, визначені зміни позицій будівельників в житловому секторі. Розроблена логікоструктурна модель функцій ринку нерухомості та визначені особливості цього ринку в готельному секторі. На основ проведеного дослідження визначено, що в готельному секторі нерухомості на відміну від житлового більший вплив здійснюють ринкові механізми, ніж заходи державної політики. Практичні рекомендації, розроблені даним дослідженням, запропоновані до використання органам державної влади, керівникам, власникам і менеджерам підприємств житлового та готельного сектору економіки при розробці напрямків підвищення ефективності їх діяльності, поліпшення стану правової, економічної та ін струментальної забезпеченості планування розвитку регіонального ринку житлової та готельної нерухомості.
New terms of real estate development in the residential and hotel sector
Keywords: нерухомість; житло; готельна нерухомість; тенденція; ситуаційний вплив; ціни; інвестиції; розвиток; Real Estate; housing; hotel real estate trend situational influence prices; investment; development; 332.8