Організація переривів роботи як функція істинного, здорового менеджменту, менеджменту майбутнього - Бабайлов, В. К.; Стогул, К. М.; Babailov, V. K.; Stohul, K. M. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Як свідчить практика менеджменту перерви роботи – це не просто допоміжний до витрат праці вид діяльності, а самодостатній, особливий і важливіший її вид, це особлива функція, це елемент змісту менеджменту. Розуміння і введення переривів роботи, як ще однієї функції у зміст менеджменту – це більш важливий крок, ніж може показатися на перший погляд. Саме введення ще однієї основної функції у зміст менеджменту кардинально змініть й головний сенс усього менеджменту у цілому. Зі теорії і практики методології добре відоме, що істинним критерієм віднесення будь якої діяльності до елементу змісту є давно встановлене правило: до змісту може належати тільки те, усунення чого порушує ціле. Перериви роботи як раз повністю задовольняє вказаному критерію; та й сама практика будь-якої діяльності не існує без переривів зокрема і менеджмент. Тому, строго кажучи, сучасний, теперішній менеджмент не є менеджмент у повному сенсі цього слова, саме тому, що він не включає таку важливу функцію, як організацію переривів роботи. А тому виникає актуальна проблема – проблема аргументації доповнення менеджменту ще однією, п’ятою його функцією – функцією організації переривів роботи. Аналіз останніх досліджень і публікацій підтверджує, що досі теоретично перериви роботи ніколи не включали у зміст менеджменту навіть класики менеджменту і провідні сучасні спеціалісти у сфері менеджменту; що перерви роботи поки дійсне розглядаються не достатньо глибоко; до того ж вони трактуються кожним спеціалістом зі свого, якогось одного професійного аспекту; що існуючи вже на практиці перерви роботи не розуміють як ще одну і основну, обов’язкову функцію менеджменту, як п’ятий елемент його змісту поряд зі плануванням, проектуванням, мотивацією і контролем. Й, як вважають автори цієї публікації, саме це заважало відкрити зовсім нову властивість, рису, сторінку майбутнього менеджменту, як саме здорового менеджменту, основним ресурсом якого є здоров’я людини, як величезний фактор підвищення ефективності діяльності й якості життя взагалі. І необхідне звернути пильну увагу на таку обставину: перериви роботи притаманні не тільки менеджменту – вони обов’язкові і у виробництві. Однак у виробництві організацію переривів здійснюють не робочі: робочі тільки виконують рішення менеджерів. Тому організація переривів роботи – це функція тільки менеджменту! Тому метою статті й стало аргументація необхідності розуміння переривів роботи саме як елементу змісту нового, здорового менеджменту – менеджменту майбутнього. Задачі: встановити негативні наслідки сучасного обмеженого розуміння переривів роботи; обґрунтувати найбільш правильний, розумний сенс переривів роботи як ще однієї функції менеджменту; визначити позитивні наслідки нового розуміння переривів у роботі. Методики дослідження: огляд літературних джерел, методика історичного-логічного Гегеля (коротко - методика Час), 2С70, ВЄО, аналогія, поняття. Результати: встановлені негативні наслідки сучасного обмеженого розуміння переривів роботи (невключення переривів роботи у зміст менеджменту може вести до суттєвої помилки – до думки, що переривів роботи можна дотримуватися, але можна і не дотримуватися); обґрунтований найбільш правильний, розумний сенс переривів роботи, як особливий, обов’язковий і важливіший від діяльності; визначені позитивні наслідки нового розуміння переривів роботи (доведено, що перериви роботи – це особливий п’ятий елемент змісту менеджменту, це ще одна особлива і важливіша функція менеджменту). Наукова новизна – обґрунтувано народження нового, саме здорового менеджменту, менеджменту майбутнього за рахунок доповнення його змісту ще однією функцією – функцією переривів роботи. Практична значимість – визначений конкретний реальний суб’єкт реалізації функції переривів роботи, як кафедри фізичної культури ЗВО.
Organization of work breaks as a function of true, healthy management, management of the future
Keywords: перериви роботи; втома; функції; зміст; здоров’я; менеджмент; кафедри фізичної культури; теорія; практика.; work breaks; functions; content; healthy management; Department of Physical Culture; 658.5.012.1; https://doi.org/10.30977/PPB.2226-8820.2025.35.218