Оптимізація енергоефективності системи дорожнього освітлення міста шляхом інтеграції в загальну архітектуру "Smart City" - Неділько, Ярослав Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – забезпечення енергоефективності та оптимізації витрат на освітлення вулиць та підвищення рівня безпеки і комфорту громадян в умовах воєнного стану в Україні, шляхом інтеграції системи інтелектуального вуличного освітлення в загальну мережу міста. Об'єкт роботи – підвищення економічності та ефективності вуличного освітлення, освітлення доріг, перехресть та пішохідних переходів. Предмет роботи – технології інтелектуальних систем Smart City. Робота присвячена питанням енергоефективності системи освітлення вулиць та комфорту і безпеки руху в темну пору доби. Освітлення вулиць міст України здебільшого реалізовано на застарілих енергетично неефективних ліхтарях з централізованим ручним керуванням, що суттєво впливає на витрату електроенергії та гнучкість керування освітленням. Війна в Україні призвела до енергетичної нестабільності, через яку деякі міста часто і тривалий період залишаються без освітлення, що в свою чергу призводить до частих випадків ДТП на дорогах. Частково цього можна уникнути якщо в містах України розбудувати систему інтелектуального освітлення за концепцією Smart City. В роботі проаналізовано сучасний стан розвитку інтелектуального освітлення вулиць в Україні та світі. Розглянуто види, характеристик та вимог до вуличного освітлення. Проведено теоретичне дослідження стану інфраструктури освітлення вулиць в Україні і перспективи від провадження інтелектуальної системи освітлення. Запропонована концепція розбудови системи інтелектуального освітлення, що складається з чотирьох підсистем зв’язаних в єдину мережу смарт міста. Проведено розрахунки економічної ефективності.
Keywords: оптимізація енергоспоживання; smart city; інтелектуальне освітлення; бездротова передача даних; технологія LoRaWAN