Транспортний засіб категорії М1 . Розробка коробки передач та аналіз дорожньо-транспортної події в якій транспортний засіб рухався з перевищенням швидкості - Углеватий, Ігор Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єкт роботи – коробка передач транспортного засобу категорії М1. Мета роботи – розробка коробки передач для транспортного засобу категорії М1 та аналіз дорожньо-транспортної події в якій транспортний засіб рухався з перевищенням швидкості. Метод дослідження –використання класичних наукових підходів. Для рушання з місця і розгону автомобіля необхідно затратити велику роботу, а на колеса потрібно подати крутний момент, який можна отримати лише за досить високих обертів двигуна. Тим часом, швидкість руху автомобіля під час рушання з місця невисока. Коробка перемикання передач це вузол який повинен бути надійним та довговічним. Звідси випливає необхідність у трансмісії зі змінним передавальним числом, що дає змогу використовувати різні співвідношення між швидкостями обертання колінчастого вала двигуна і ведучих коліс. Найбільш технічно простим способом забезпечення змінного передавального числа трансмісії і є використання ступінчастої механічної коробки передач - шестеренчастого редуктора, в якому передавальне число змінюється завдяки вибору однієї з декількох пар шестерень, що передають крутний момент, з різним передавальним відношенням. Результати можуть бути використані в навчальному процесі та при проектуванні автомобільних систем керування коробкою передач.
Keywords: транспортний засіб; трансмісія; зчеплення коробка передач; первинний вал; синхронізатор; вторинний вал; механізм перемикання