Управління витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування на основі декомпозиційної моделі - Лисенко, А. О.; Білогай, Г. С.; Лысенко, А. А.; Билогай, А. С.; Lysenko, A.; Bilogai, A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Мета. Метою дослідження є розробка алгоритму управління річними витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування на основі декомпозиційної моделі. Методика дослідження. Для досягнення поставленої мети в дослідженні були використані наступні наукові методи: теоретичне узагальнення, аналіз та синтез - для постановки завдань і вивчення об’єкта дослідження; системний підхід та наукова абстракція – для розробки алгоритму управління річними витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Результати. У роботі запропоновано перспективне вирішення наукових завдань щодо управління витратами підприємств дорожнього господарства, зокрема, витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Наукова новизна. У ході наукового дослідження було розроблено алгоритм управління річними витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування. Запропонована модель рекомендована до використання за умов класифікації витрат підприємства дорожнього господарства за їх елементами, розподіленими на постійні та змінні витрати, що забезпечує формалізацію зв’язків між собівартістю і розміром його прибутку. За допомогою реалізації декомпозиційної моделі відбудеться оптимізація річних витрат на утримання автомобільних доріг шляхом зниження витрат з експлуатації машин і механізмів й підвищення ефективності їх використання. Практична значущість. Запропоновані наукові результати дослідження з управління витратами на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування можуть бути використані фахівцями підприємств дорожнього 96 господарств,в тому числі на підприємствах ДП «Харківський облавтодор» ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України», що дасть їм можливість контролювати ефективність витрат на експлуатаційне утримання автомобільних доріг.
Управление затратами на эксплуатационное содержание автомобильных дорог общего пользования на основе декомпозиционной модели
Management of costs for operating contents of general automative roads on the basis of the decompositional model
Keywords: управління витратами; підприємство; експлуатаційне утримання; постійні витрати; змінні витрати; декомпозиційна модель; управление затратами; предприятие; эксплуатационное содержание; постоянные затраты; переменные затраты; декомпозиционная модель; cost management; enterprise; operational content; fixed costs; variable costs; decomposition model; 338.58; 10.30977/PPB.2226-8820.2018.20.0.88