Розробка конструктивних і технологічних способів підвищення якості тягових електродвигунів транспортних засобів - Кліментьєв, Валерій Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи: Розробка конструктивних і технологічних способів підвищення надійності і ресурсу тягових асинхронних ЕД експериментальними методами. Об’єкт роботи: вібраційні процеси в тягових асинхронних електродвигунів типу АН з короткозамкненим ротором, потужністю 90 кВт високої технології виробництва. Предмет роботи: вібродіагностичні характеристики тягових електродвигунів. У роботі проведено аналітичний огляд методів підвищення якості тягових електродвигунів (ЕД). Визначено, що необхідно впроваджувати моніторинг якості на всіх стадіях життєвого циклу ЕД: на етапі проектування, виробництва, експлуатації і ремонту. Для визначення вібродіагностичних характеристик, які впливають на технічний стан ЕД проведені експериментальні дослідження. За об’єкт дослідження обрані вібраційні процеси в тягових асинхронних ЕД типу АН з короткозамкненим ротором, потужністю 90 кВт високої технології виробництва. В роботі представлено методи, засоби та умови проведення цих досліджень. За результатами досліджень проведено аналіз і розроблено метод покращення динамічних властивостей тягових електродвигунів. Результати роботи доцільно використовувати при проектуванні, виробництві і експлуатації тягових електродвигунів.
Keywords: тяговий електродвигун; вібродіагностика; технічний стан; вібродіагностичні характеристики; транспортний засіб