Автобусний двигун потужністю 185 кВт на базі дизеля 6ЧН12/14 - Газієв, Тимур Муслумувич (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт дослідження – автобусний дизель. Мета проекту – розробка автобусного двигуна потужністю 185 кВт. Проєктування агрегатів системи змащення двигуна. В роботі розроблено проект автобусного двигуна потужністю 185 кВт на базі дизеля 6ЧН 12/24. Проведено вибір основних конструктивних та режимних параметрів двигуна. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна, динамічний розрахунок, розрахунок шатунної групи на міцність. Наведено економічне обґрунтування необхідності проектування дизеля, а також зроблено аналіз робітничих умов при проектуванні двигуна з точки зору охорони праці. В проекті виконано проєктування агрегатів системи змащення двигуна.
Keywords: дизель; системи двигуна; система змащення; робочий процес; динамічний розрахунок; розрахунок на міцність; шатун; кривошипно-шатунний механізм; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища