ПОКАЗНИКИ РІВНЯ РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НА АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Бочарова, Н. А.; Щепиліна, А. К.; Бочарова, Н. А.; Щепилина, А. К.; Bocharova, N.; Shchepilina, A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
Досліджено існуючі підходи до визначення рівня розвитку корпоративної соціальної відпо-відальності конкретних бізнес-компаній. Із урахуванням встановлених переваг та недоліків розроблено пропозиції щодо вдосконалення методик кількісних та якісних показників оцінки КСВ. Запропоновано згрупувати показники за такими складовими КСВ: економічною, соціальною, екологічною, філантропічною, етичною й технологічною. Для кожної складо-вої КСВ встановлено відповідні аспекти. За аспектами наведено кількісні й якісні показ-ники. Для кількісних показників наведено розрахункові формули. Для оцінки якісного розвитку КСВ відібрано основні групи стейкхолдерів: споживачі, засновники, працівники, пос-тачальники, громадськість, державні та місцеві органи влади. Стосовно кожної групи визначено оцінні якісні показники як універсального характеру, так і з урахуванням особливостей роботи кожного підприємства, тобто його розміру, галузевої приналежності, сфери діяльності, особливостей господарської діяльності. Для визначення рівня розвитку КСВ на підприємстві запропоновано застосовувати п’ятирівневу шкалу. Для оцінки кількісних показників розраховані відповідні конкретні діапазони для бальної оцінки. Якісна оцінка стейкхолдерів виконується за запропонованими критеріями, що встановлені для відповідної бальної оцінки від «0» до «5» балів. За розробленою шкалою запропоновано оцінити рівень розвитку КСВ підприємства і встановити взаємозв’язок стадій життєвого циклу організації з рівнями розвитку корпоративної соціальної відповідальності.
ПОКАЗАТЕЛИ УРОВНЯ РАЗВИТИЯ КОРПОРАТИВНОЙ СОЦИАЛЬНОЙ ОТВЕТСТВЕННОСТИ НА АВТОТРАНСПОРТНЫХ ПРЕДПРИЯТИЯХ
INDICATORS OF THE LEVEL OF CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY DEVELOPMENT AT MOTOR TRANSPORT ENTERPRISES
Keywords: корпоративна соціальна відповідальність; показники оцінки КСВ; стейкхолдери; експерти; шкала визначення рівня КСВ; стадії життєвого циклу організації; корпоративная социальная ответственность; показатели оценки КСО; стейкхолдеры; эксперты; шкала определения уровня КСО; стадии жизненного цикла организации; corporate social responsibility; indicators of CSR assessment; stakeholders; experts; scale of CSR level determination; stages of the company’s life cycle; 330.87