Підвищення довговічності виробів із сірого чавуну - Литовка, Денис Євгенійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконуються дослідження, спрямовані на вдосконалення візків вантажних вагонів та їх компонентів. Дослідження є актуальними і випливають з першочергових завдань, що стоять перед залізничним транспортом. Завдання підвищення зносостійкості робочої поверхні фрикційного клину забезпечує різке підвищення ресурсу роботи вагона в цілому. Мета даної роботи  підвищення довговічності фрикційного клину із сірого чавуну методом фрикційного зміцнення, індукційного гартування та азотування. Методи дослідження  дослідження хімічного складу, визначення показників твердості і мікротвердості, оптична мікроскопія, дослідження зносу. Предметом є процес дослідження впливу різних методів поверхневого зміцнення на властивості і параметри зміцненого шару. Запропонований склад сірого чавуну для виготовлення фрикційного клину. В умовах масового виробництва рекомендовано для підвищення твердості і зносостійкості вертикальної поверхні фрикційного клину піддавати її зміцненню індукційним гартуванням, надані режими зміцнення. В умовах ремонтного виробництва запропоновано поверхневе зміцнення фрикційною обробкою, що забезпечує за рахунок створення певного термодеформаційного стану формування білого шару високої твердості, без використання дорогого і складного обладнання. В умовах корозійного впливу запропонований метод азотування і надані оптимальні режими поверхневого зміцнення.
Keywords: сірий чавун; фрикційний клин; фрикційне змінення; індукційне гартування; азотування; мартенсит