Вибір оптимальної електронної системи керування подачею газу в автомобілях з ГБО - Яковлєв, Богдан Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності роботи автомобіля з газобалонним обладнанням шляхом обґрунтованого вибору оптимальної електронної системи керування подачею газу. Об’єкт дослідження - процес керування подачею газу в автомобільних двигунах внутрішнього згоряння. Предмет дослідження - електронні системи керування подачею газу в автомобілях з газобалонним обладнанням. Робота присвячена питанням оптимізації вибору та підвищення ефективності експлуатації газобалонного обладнання (ГБО) в автомобілях з ДВЗ за рахунок раціонального підбору електронних систем керування подачею газу. Для досягнення максимальної паливної ефективності, збереження динамічних характеристик ДВЗ та мінімізації негативного впливу на ресурс двигуна, вкрай важливим є вибір оптимальної електронної системи керування ГБО. Неправильний вибір або некоректне налаштування може призвести до перевитрати палива, зниження потужності, нестабільної роботи двигуна та прискореного зносу його компонентів. Це вимагає глибокого розуміння взаємодії ГБО з штатними системами автомобіля та застосування високотехнологічних рішень для забезпечення бездоганної роботи. В роботі проаналізовано сучасні покоління систем ГБО та їхні електронні блоки керування (ЕБК), розглянуто ключові критерії їхнього вибору, включаючи тип двигуна, кількість циліндрів, потужність, сумісність з бортовою діагностичною системою та індивідуальні пріоритети користувача. Запропоновано послідовний алгоритм вибору оптимальної системи ГБО, що враховує технічні характеристики автомобіля та потреби власника.
Keywords: газобалонне обладнання; LPG; CNG; електронний блок керування; оптимальний вибір; ДВЗ