Концептуальні розробки ефективного механізму управління трудовими ресурсами підприємств санаторно-курортного комплексу - Нєчева, Н. В.; Niecheva, Natalia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті розглядаються питання концептуальних розробок створення механізму ефективного управління трудовими ресурсами підприємств санаторно-курортного комплексу. Для вирішення поставлених завдань та досягнення мети ефективного управління трудовими ресурсами підприємств санаторно-курортної сфери, запропоновано механізм. Такий механізм базується на використанні методів реалізації управлінських рішень, обґрунтованих, зважених принципів і методичного підходу, функцій та важелів управління із обґрунтуванням моделі визначення попиту та пропозицій на санаторнокурортні послуги на майбутні періоди, визначення напрямів для підвищення ефективності управління трудовими ресурсами з урахуванням зовнішніх та внутрішніх факторів, конкурентоспроможності та кризових явищ у суспільстві. Розробка механізму ефективного управління трудовими ресурсами санаторно-курортних підприємств повинна базуватися на концепції методологічної основи і повинен бути системний підхід. Доцільність використання системного підходу визначається тим, що реалізація та вирішення окремих завдань управління трудовими ресурсами не дає змоги змін у підвищенні економічної ефективності механізму управління персоналом санаторно-курортної сфери. Функціонування механізму управління трудовими ресурсами санаторно-курортних підприємств та його ефективність зводиться до обґрунтованого переліку функцій, які складають єдиний замкнутий управлінський ланцюг, який включає в себе прийняття управлінських рішень, їх реалізацію на практиці управління персоналом та контроль їх виконання. Дослідження механізму управління трудовими ресурсами підприємств санаторно-курортного комплексу показало, що наявність механізму діє на ефективність функціонування підприємств, у цілому, та трудовими ресурсами, зокрема. Наданий механізм сприяє підвищенню ефективності їх праці, якості наданих послуг, підвищенню конкурентоспроможності на рекреаційному ринку з урахуванням кризових явищ в Україні.
Conceptual development of the effective mechanism of the human resource management of the enterprises of sanatorium-resort complex
Keywords: санаторно-курортний комплекс; трудові ресурси; механізм; управління; sanatorium-resort complex; human resources; mechanisms; management; 338.48-53:331.101.262