Аналіз та підвищення енергоефективності бульдозера з поворотним відвалом - Третьяков, Віталій (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – бульдозер з поворотним відвалом. Мета роботи – визначення раціональних параметрів РО бульдозера та розробка нової конструкції відвалу оснащеного центральним шарніром. Метод дослідження – аналітично–графічний. Розглянуто процес розробки ґрунту механічним способом. Спроектовано відвал з центральним шарніром для бульдозера Б-10 (бульдозер на базі трактора -180), виконано основний розрахунок навісного робочого обладнання по аналогу з обладнанням фірми САТ. Виконано огляд конструкцій відвалів бульдозера, наведені порівняльні характеристики.. Обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво гідравлічного приводу. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: відвал; гідроциліндрів; штовхаючий брус; вузли кріплення до базової машині; вузли приводу управління; гідросхеми