Дослідження швидкісних режимів на магістралях загальноміського значення - Новицький, Андрій Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на магістралі міста. Мета – підвищення ефективності дорожнього руху на магістральній вулиці міста за рахунок управління швидкістю руху транспортних потоків. Метод дослідження – натурні спостереження, метод Вебстера, заходи організації дорожнього руху, імітаційне моделювання. Отримані результати – в результаті аналізу методів організації дорожнього руху визначено, що для підвищення ефективності дорожнього руху по магістральній вулиці доцільно використовувати методи спрямованні на збільшення пропускної здатності доріг та вирівнювання швидкостей руху за рахунок впровадження координованого управління. Обробка результатів імітаційного моделювання роботи світлофорних об’єктів на магістралі дозволила визначити зміни параметрів дорожнього руху в залежності від застосування різних заходів організаційного характеру. Визначено, що застосування координованого управління на вул. Єдності може привести до зниження затримок руху транспортних засобів та підвищити швидкість сполучення і показники безпеки як на окремих перехрестях, так і на магістралі в цілому.
Keywords: організація дорожнього руху; ефективність дорожнього руху; перехрестя; світлофорне регулювання; транспортний потік; безпека дорожнього руху