Оцінка ефективності функціонування ділянки вулично-дорожньої мережі Київського району м. Харків - Костенко, Дар'я Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух по ділянці вулично-дорожньої мережі міста. Мета роботи – зменшення час проїзду по ділянці вулично-дорожньої мережі за рахунок раціональних схем руху транспортних засобів. Метод дослідження – натурно-аналітичний, імітаційне моделювання. Аналіз методів організації дорожнього руху дозволив виявити найбільш ефективні для управління транспортними потоками на вулично-дорожній мережі центра міста. Порівняні 5 варіантів схем організації руху на ділянці вулично-дорожньої мережі Київського району м. Харків: 1 варіант – наявна схема руху; 2 варіант – змінений напрямок на вул. Алчевських і Чернишевська; 3 варіант – двосторонній рух на вул. Алчевських і Чернишевська; 4 варіант – односторонній рух на ділянках вул. Гаршина, Костомарівська та М. Хвильового; 5 варіант – круговий рух на перехрестях вул. Чернишевська, Алчевських з вул. Гіршмана та Весніна, шляхом моделювання в програмному забезпеченні PTV Vision VISUM. Аналіз результатів моделювання за критерієм часу та розрахунки безпекових показників надали можливість обрати кращі схеми руху з точки зору основних вимог – безпеки та ефективності, а саме варіанти 4 та 5. Соціальний ефект полягає в скороченні кількості конфліктних точок на 13%. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – одночасне впровадження одностороннього та кругового рухів на ділянці вулично-дорожньої мережі центральної частини міста поряд із несуттєвим зменшенням транспортних втрат, зменшують показник відносної аварійності на перетинаннях ділянки. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути використані для удосконалення організації дорожнього руху в Київському районі м. Харків.
Keywords: організація дорожнього руху; вулично-дорожня мережа; безпека дорожнього руху; моделювання дорожнього руху