Технологія та організація експлуатаційного утримання автомобільної дороги М-22 Полтава-Олександрія на ділянці км 5+000 - км 29+000. Частина 2. Зимове експлуатаційне утримання - Ткачов, Олександр Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Проаналізовані кліматичні параметри за 20 років спостережень та розроблені методи визначення параметрів снігопадів, їх тривалості та інтенсивності, також визначення параметрів висоти снігового покриву. Проведено розрахунок необхідної кількості протиожеледних матеріалів на основі обсягу снігових опадів для кожного зимового місяця. Розроблені схеми від розподілу комбінованих протиожеледних матеріалів до деталізації етапів виконання робіт із їх застосування. Окремо представлені технологічні схеми як для снігоочищення, так і для розподілення протиожеледних реагентів.
Keywords: автомобільна дорога; зимовий експлуатаційний стан; утримання; лісосмуга; снігоємність; снігопад; снігозахис; протиожеледний матеріал