Дослідження процесу перемикання передач на транспортних засобах категорії N3 - Карповець, Руслан Русланович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В ході виконання кваліфікаційної роботи магістра було досліджено процес перемикання передач транспортного засобу категорії N3. В ході дослідження процес перемикання було умовно розділено на три послідовні етапи: вимкнення зчеплення, вибір і увімкнення передачі та процес синхронізації шестерні та валу коробки передач. В ході виконання дослідження для кожного етапу було проаналізовані найбільш типові варіанти реалізації та особливості будови основних елементів. Також було проведено розрахунок по визначенню конкурентоспроможності розробки та досліджено заходи з охорони праці при експлуатації транспортного засобу. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані при проєктуванні трансмісій вантажних автомобілів або модернізації вже існуючих.
Keywords: трансмісія; коробка передач; синхронізація; виконавчий механізм; повзун; вилка