Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті просп. Льва Ландау - вул. Краснодарська в місті Харкові - Безсарабов, Дмитро Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – перехрестя просп. Льва Ландау – вул. Краснодарська в місті Харкові. Мета роботи - підвищення якості організації дорожнього руху на ізольованому регульованому перехресті шляхом удосконалення параметрів циклу світлофорного регулювання. Метод дослідження: аналітичний, імітаційне моделювання, натурні дослідження. Проаналізовані методи розрахунку параметрів циклу світлофорного регулювання та методи підвищення його якості, які можуть бути ефективно використанні в залежності від особливостей перехрестя. В дипломній роботі була розглянута існуюча схема ОДР на перехресті просп. Льва Ландау – вул. Краснодарська в місті Харкові, було з’ясовано, що дане перехрестя має великий рівень завантаженості транспортними потоками. Була побудована модель перехрестя в програмі PTNV Vissim. Отримана за результати моделювання роботи перехрестя величина середньої затримки ТЗ виявилася вищою, ніж розрахована за методикою Вебстера. Для підвищення показників якості ОДР на перехресті буро запропоновано перерозподіл тривалості дозволяючого сигналу в другій фазі на користь найбільш завантаженого напрямку руху та облаштувати на підходах до перехрестя по вул. Краснодарська та вул. Ахієзерів регульовані пішохідні переходи. Результати моделювання роботи перехрестя після впровадження запропонованих заходів показало незначне зростання показників якості ОДР.
Keywords: регульоване перехрестя; світлофорне регулювання; транспортний потік; імітаційне моделювання; дорожній рух