Аналіз вибору схеми перспективної енергоустановки для колісних рухомих засобів озброєння та військової техніки - Скворцов, Микола Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є робочий процес колісних рухомих засобів озброєння та військової техніки різних конструктивних схем в експлуатаційних умовах. Предметом дослідження є вплив конструктивних параметрів агрегатів та систем колісних рухомих засобів озброєння та військової техніки на показники тягово-швидкісних властивостей, екологічності та витрати палива з урахуванням експлуатаційних факторів. Мета роботи - поліпшення показників тягово-швидкісних властивостей, екологічності та паливної економічності колісних рухомих засобів озброєння та військової техніки шляхом раціонального вибору конструктивної схеми з врахуванням експлуатаційних факторів. Задачі дослідження: провести синтез конструктивних схем системи “військовий автомобіль підвищеної прохідності”; розробити універсальну функціональну модель гібридного автомобіля підвищеної прохідності; створити загальну методику вибору конструктивної схеми військового автомобіля підвищеної прохідності з урахуванням експлуатаційних факторів. Практична значимість отриманих результатів полягає: в отриманні конструктивних схеми системи “військовий автомобіль підвищеної прохідності” за морфологічними ознаками силової установки та трансмісії.
Keywords: гібридний автомобіль підвищеної прохідності; гібридна енергоустановка; паливна економічність; шкідливі речовини; тягово-швидкісні властивості