Інтелектуальна технологія оцінювання метрологічної надійності інформаційно-вимірювальних систем із гетерогенними датчиками - Лабур, Роман Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі проведено системний огляд сучасних методів оцінювання метрологічних характеристик: статистичних, спектральних, кореляційних, фрактальних та ймовірнісних методів аналізу сигналів. Сформовано математичну модель гетерогенної ІВС, що враховує варіації статичних функцій перетворення, нелінійності, розбіжності часових констант, відмінності типів шумів, а також корельованість між каналами. На основі моделі визначено комплекс метрик метрологічної надійності, включаючи узгодженість каналів, стабільність характеристик, інваріантність до зміни умов вимірювання та оцінки невизначеності.
Keywords: ISO GUM; гетерогенні датчики; інформаційно-вимірювальна система; машинне навчання; метрологічна надійність; міжканальна неідентичність; невизначеність вимірювань; цифровий двійник