Дослідження функціонування скрепера ДЗ-87 із задньою стінкою адаптивного типу: аналіз ефективності та можливості вдосконалення - Борбат, Володимир Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – напівпричіпний скрепер на базі трактора Т-150к. Мета роботи – розробка раціональної конструкції ківша скрепера з циліндричним днищем та задньою стінкою, оснащеною адаптивною поверхнею. Метод дослідження – теоретично – експериментальний. Проведений аналіз основних напрямків удосконалення робочого обладнання скреперів, та визначити перспективне рішення для дослідження його ефективності; виконано експериментальні дослідження ефективності пропонованого робочого обладнання; виконано аналіз експериментальних досліджень і сформовано практичні пропозиції по конструкції робочого обладнання скрепера. За даними експериментальних досліджень виконано технічний проект скрепера на базі трактора Т-150К.
Keywords: скрепер; ківш; ґрунт; робочий процес; трактор; тягове зусилля; надзвичайна ситуація