Технологія лазерного сканування приміщень та обробка отриманих даних для створення 3D-моделі. Частина 2. Обробка даних лазерного сканування приміщення в програмному забезпеченні Trimble RealWorks - Пономаренко, Аліна Георгіївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У межах кваліфікаційної роботи розглянуто основні принципи функціонування наземних лазерних 3D сканерів, здійснено їх класифікацію та проаналізовано основні джерела похибок, що виникають під час сканування. Проведено порівняльний аналіз програмного забезпечення Trimble Business Center та Trimble RealWorks, визначено їх функціональні можливості, переваги та обмеження при обробці хмар точок. Практична частина роботи присвячена створенню цифрової моделі приміщення за результатами наземного лазерного сканування, виконаного із застосуванням сканера Trimble TX6. Отримані дані оброблено в середовищі Trimble RealWorks з формуванням єдиної хмари точок і візуалізацією геометрії об’єкта зйомки.
Keywords: 3D сканування; лазерне сканування; Trimble TX6; хмара точок; цифрова модель; геодезія; приміщення