Дослідження гальмівних властивостей електромобілів для спортивних перегонів - Холод, Андрій Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – гальмівна система електромобілів для спортивних перегонів. Мета роботи – дослідження гальмівних властивостей електромобілів для спортивних перегонів. Методи дослідження – теоретичні, аналітичні та методи досліджень гальмівних властивостей електромобілів для спортивних перегонів. Гальмівна система електромобілів є одним із ключових елементів, що визначає рівень безпеки та ефективності експлуатації транспортного засобу. Її значення зростає через специфіку електротранспорту, адже він має більшу масу порівняно з традиційними автомобілями, що підвищує навантаження на гальмівні механізми. Використання рекуперативного гальмування створює додаткові переваги, оскільки дає змогу частково відновлювати витрачену енергію та знижувати споживання електроенергії. Проте для досягнення стабільного, прогнозованого та безпечного процесу уповільнення необхідна чітка взаємодія між рекуперативною та механічною системами гальмування. Особливу увагу приділяють надійності, швидкодії та зносостійкості гальмівних механізмів, оскільки саме вони відповідають за зупинку автомобіля у критичних ситуаціях, коли можливості рекуперації обмежені. Важливим аспектом також є вдосконалення систем керування, які забезпечують оптимальний розподіл гальмівних зусиль та узгодженість роботи електронних блоків. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні об'єктів оборонної техніки.
Keywords: гальмівні властивості; електромобіль; перегони; гальмівна система; спортивний автомобіль; гідравлічна система гальм; електродвигун