Оцінювання ефективності функціонування бізнес-процесів транспортно-логістичних підприємств - Токарєв, Є. К.; Пучков, О. О.; Холодков, Є. М.; Tokarev, E.; Puchkov, O.; Kholodkov, Ye. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
З метою виявлення найбільш проблемних ділянок, де виникають затримки, помилки або неефективність транспортно-логістичної діяльності та розроблення заходів для вдосконалення процесів, покращення їх взаємодії, необхідно проводити оцінювання ефективності бізнес-процесів. Ефективність бізнес-процесів транспортно-логістичних підприємств залежить від комплексного підходу, управління ризиками та постійної оцінки результатів. Знаючи ефективність бізнес-процесів, можна краще планувати робочий час, розподіляти ресурси та виділяти бюджет; оптимізаційні заходи будуть сприяти зниженню витрат, збільшенню продуктивності і поліпшенню якості транспортних послуг та логістичного обслуговування. На сьогодні розроблено та використовується багато сучасних методик оцінки результативності бізнес-процесів на підприємствах, що відрізняються різними підходами до виокремлення та класифікації бізнес-процесів як бази для оцінювання, переліком критеріїв, акцентуванням уваги на різних аспектах, етапах. У статті запропоновано методичний підхід до оцінки бізнес-процесів транспортно логістичного підприємства, який базується на визначенні послідовності бізнес-процесів з метою задоволення потреб споживачів; формуванні системи показників, що характери зують ресурси (вхід) бізнес-процесу, процес і його результат (вихід); встановленні важли вості й ефективності кожного бізнес-процесу. Основною відмінністю підходу є можли вість оцінки як внутрішньої структури бізнес-процесів (шляхом аналізу функціонування кожного з його елементів), так і внеску в отримання підприємством кінцевого результату. Напрямками подальших наукових досліджень є розроблення комплексу заходів та системи забезпечення результативності та ефективності функціонування бізнес-процесів транспортно-логістичних підприємств: встановлення стандартів та процедур, які дозволять оптимізувати бізнес-процеси та постійно вдосконалювати їх; використання сучасних технологій та інструментів, таких як автоматизація процесів, системи управління логіс тичним ланцюгом, моніторинг і контроль, що в цілому дозволить підприємству досягати більш високих результатів, підвищувати конкурентоспроможність та задоволення потреб клієнтів.
Assessment of the efficiency in functioning of business processes at transport and logistics enterprises
Keywords: транспортно-логістичне підприємство; бізнес-процес; управління постачанням; управління виробництвом; управління збутом; матеріальний потік; інформаційний потік; кадровий потік; фінансовий потік; transport and logistics enterprise; business process; supply management; production management; sales management; material flow; information flow; personnel flow; financial flow; 65.012.34; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2024.43.237