Проектування нежорсткого дорожнього одягу з врахуванням міцності на зсув асфальтобетонних шарів - Троянченко, Яна Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єктом досліджень є напруги в характерних точках багатошарових систем, що виникають від дії зовнішніх навантажень, за різних умов роботи на контактах з врахуванням поля температур та міцність на зсув асфальтобетонних шарів. Мета роботи – аналізу основних положень теорії розрахунку дорожнього одягу, аналіз теорії міцності нежорсткого дорожнього одягу, вибір критерію міцності і розрахункових характеристик для розрахунку асфальтобетонних шарів нежорсткого дорожнього одягу на зсув. Метод дослідження – аналіз науково-технічної інформації за літературними джерелами, нормативною і довідковою літературою та застосування методів автоматизованого проектування. Галуззю використання є проектування і конструювання дорожнього одягу для проектів будівництва та реконструкції автомобільних доріг. В результаті розробки дипломної роботи виконано: проаналізований порядок розрахунку нежорсткого дорожнього одягу; проведено чисельне моделювання напружено-деформованого стану багатошарових систем для умов спаяних шарів і вільного зсуву на контактах шарів, з урахуванням впливу поля температур, і проведено порівняння з результатами розрахунків за нормативами; проведені розрахунки асфальтобетонних шарів з врахуванням міцності на зсув, виконано аналіз та запропоновані рекомендації щодо підвищення зсувостійкості конструкцій дорожнього одягу.
Keywords: нежорсткий дорожній одяг; напружено-деформований стан; критерії міцності; міцність на зсув; коефіцієнт міцності; методи розрахунку; автоматизоване проектування дорожніх одягів