Розробка системи автоматизованого управління пневмоелектронним зчепленням вантажних автомобілів - Александров, Владислав Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи – підвищення безпеки дорожнього руху за участю вантажних транспортних засобів шляхом зменшення навантаження на водіїв та підвищення живучості вантажних автомобілів за рахунок спрощеного управління трансмісією. Об'єкт роботи – процеси, що відбуваються у апаратах системи автоматичного управління пневматичного зчеплення вантажних автомобілів. Предмет роботи – автоматизація управління пневматичного зчеплення. Актуальність роботи присвячена питанням підвищення безпеки експлуатації вантажних транспортних засобів та автобусів, оскільки, при тривалому перебуванні за кермом, особливо при міському режимі руху, частий вплив на органи управління трансмісією призводить до швидкої втоми водія, це причиняє появу помилок і відволікає від спостереження за ситуацією на дорозі. Що, в свою чергу, призводить до виникнення ДТП та інших аварійних ситуацій на дорогах. Розробка системи автоматизованого управління пневмоелектричним зчепленням має знизити навантаження на водія, а отже підвищити безпеку експлуатації вантажних автомобілів засобів та автобусів. В роботі проаналізовано існуючі автоматичні систем управління зчепленням різних виробників, їх конструкції та особливості функціонування. Розглянуто закони управління зчепленням, основні принципи автоматичного управління та сформульовано вимоги до системи, що розробляється. Запропонована функціональна схема системи автоматизованого управління зчепленням, проведено і обґрунтовано вибір її елементів та алгоритм функціонування системи.
Keywords: пневмоелектронне зчеплення; електромагнітний клапан; ПІД-регулятор; автоматизована система управління; мікроконтролер; індуктивний датчик