Дослідження процесу формування комунікаційних порожнин в грунті методом гвинтового проколу. Частмна 2. Створення пристрою для бездротового визначенню обертових моментів на гвинтовому робочому органі та розробка методики експериментальних досліджень процесу - Правдін, Сергій Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
У дипломній роботі виконано огляд конструкцій сучасних машин для прокладання трубопроводів безтраншейними методами, визначені їх тенденції розвитку. Огляд теоретичних досліджень процесів гвинтового загвинчування гвинтових паль анкерних кріплень, що найбільш близькі до встановленої цілі в роботи. В роботі пропонується прилад для дистанційного визначення крутних моментів на гвинтовому робочому органі та розроблена методика експериментальних досліджень формування свердловин методом гвинтового проколу. Отримані рекомендації що до підвищення точності траєкторії проколу шляхом вдосконалення робочого органу та самої установки, яка має кращі технічні та технологічні характеристики. Експериментально підтверджені висновки та отримані рекомендації щодо удосконалення ґрунтопроколюючої установки з гвинтовим робочим органом. Розглянуті питання з охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях.
Keywords: трубопровід; горизонтальна свердловина; траєкторія проколу; корекція проколу; засоби механізації; польові експерименти