Моделі синтезу елементної бази системи управління фрезерувального станку з ЧПУ - Собіна, Сергій (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Удосконалення цифрових систем управління верстатів з числовим програмним управлінням (ЧПУ) націлене на підвищення якісних характеристик обробки деталей. З множини існуючих типів та видів технічних засобів, що складають багаторівневі контури управління, постає задача синтезу елементів системи управління. Мета роботи - підвищення ефективності функціонування фрезерувальних верстатів з ЧПУ за рахунок розробки моделі параметричного синтезу елементної бази його системи управління. Об'єктом дослідження є елементна база системи управління фрезерувального верстату з ЧПУ. Предметом є моделі параметричного синтезу елементної бази систем управління верстату з ЧПУ. Задача дослідження вирішується методом параметричного синтезу та багатокритеріальної оптимізації. В роботі проведен аналіз існуючих систем управління верстатів з ЧПУ для вирішення задач позиціонування. Розглянуто методи вибору раціонального рішення з лінійки можливих, метод багатокритеріальної оцінки. Розроблено узагальнену модель, що на відміну від існуючих дозволяє з єдиних критеріальних позицій комплексно вирішити завдання системного синтезу верстатів з ЧПУ багатьма критеріями. Проведена декомпозиція на часткові завдання та визначена послідовність їхнього рішення. Розроблені моделі рішення часткових завдань, проведена реалізація у MS Excel. Проведено порівняльний аналіз систем управління верстатів з ЧПУ.
Keywords: верстат; вибір; датчик; елементна база; ефективність; контролер; модель; оптимізація; параметричний синтез; програма