Порівняльний аналіз схем організації дорожнього руху на перехресті вулиць в м. Талламор Ірландія - Геворкян, Артур Артемович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на перехресті вулично-дорожньої мережі міста Талламор Ірландія. Предмет дослідження – дорожній рух на перехресті ВДМ міста. Мета – підвищення ефективності дорожнього руху на перехресті на основі порівняння підходів до організації дорожнього руху. Метод дослідження – натурні спостереження, математичне, імітаційне моделювання. Отримані результати – проведено порівняльний аналіз результатів розрахунків параметрів функціонування перехрестя в одному рівні для різних організаційних рішень. Розглянути два планувальних рішення вузла – лінійний та кільцевий, для яких визначено параметри основних геометричних параметрів, що впливають на ефективність функціонування перехрестя. Рекомендації з впровадження – описану методику оцінки ефективності перехрестя в одному рівні при різних організаційних підходах можна рекомендувати для типового передпроєктного моделювання. Область застосування – вулично-дорожня мережа міста.
Keywords: організація дорожнього руху; перехрестя; безпека дорожнього руху; світлофорне регулювання