Підвищення експлуатаційних властивостей коромисла клапана з високоміцного чавуну - Новосельцев, Микита Богданович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі забезпечується підвищення надійності транспортних засобів за рахунок експлуатаційних властивостей деталей газорозподільного механізму (ГРМ), а саме коромисла клапана – важелі з двома краями. При поломці або зносі коромисла впускні та випускні клапани не зможуть коректно відкриватися, станеться погіршення показників роботи двигуна та керованості автомобіля. Тому проблема підвищення експлуатаційних властивостей деталей ГРМ для забезпечення надійного функціонування транспортних засобів є актуальною. Мета даної роботи - підвищення експлуатаційних властивостей коромисла клапана з високоміцного чавуну мікролегуванням, нормалізацією з МКІ і лазерним гартуванням. Методи дослідження - визначення показників механічних властивостей, дослідження ліквації кремнія, оптична мікроскопія, вимірювання мікротвердості, дослідження зносу на машині тертя. Об'єктом є високоміцний чавун з кулястим графітом. Предметом - є процес дослідження впливу мікролегування, термічної обробки і поверхневого зміцнення на структуру та властивості високоміцного чавуну. Запропоновано коромисло клапана виготовляти з високоміцного чавуну замість сталі 45. Для забезпечення за перерізом деталі необхідного комплексу механічних властивостей чавун мікролегували оловом і піддавали нормалізації з МКІ, а для підвищення зносостійкості бойка коромисла - лазерному гартуванню.
Keywords: коромисло клапана; високоміцний чавун; нормалізація; міжкритичний інтервал; лазерне гартування