Робастна оптимізація транспортно технологічних схем доставки вантажів в умовах невизначеності - Подригало, М. А.; Коробко, А. І.; Абрамов, Д. В.; Podryhalo, Mikhail; Korobko, Andrii; Abramov, Dmytrii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті досліджується проблема підвищення ефективності транспортно технологічних схем доставки вантажів у міжнародному сполученні в умовах воєнних конфліктів. Розглядається методологія робастної оптимізації з використанням композитної цільової функції, що враховує логістичні витрати, вартість ризику та вартість депривації в умовах епістемічної невизначеності. Результати показують, що запропонований підхід у поєднанні з технологією цифрових двійників дозволяє гарантувати виконання дедлайнів та мінімізувати соціальні збитки навіть за найгірших сценаріїв розвитку подій.
Robust optimization of transport-technological schemes for cargo delivery under uncertainty
Keywords: міжнародні перевезення; логістична схема; оптимізація; витрати; невизначеність; вантаж; international transportation; logistics scheme; optimization; costs; uncertainty; cargo; 656.073.3; 10.30977/VEIT.2025.28.0.4