Методика розрахунку канатних барабанів на стійкість - Фідровська, Н. М.; Нестеренко, В. В.; Караван, Р. А.; Fidrovska, N. M.; Nesterenko, V. V.; Karavan, R. A. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Проблеми стійкості канатних барабанів є досить актуальними. Проведені дослідження дозволили отримати нову методику розрахунків циліндричних оболонок на стійкість, яка враховує не тільки довжину оболонки, але і жорсткість з’єднання з лобовинами. Крім цього, було отримано розрахункову формулу для визначення критичного тиску овальної оболонки, яка дає досить добре співпадіння із результатами експериментів американських вчених. Проведені досліджен-ня дозволили дійти висновку, що параметри канатних барабанів дозволяють повністю виключити необхідність встановлення кілець і ребер жорсткості.
Methodology for calculating rope drums for stability
Keywords: канатний барабан,; стійкість обичайки; критичний тиск; критичне навантаження; ребра жорсткості; rope drum; shell stability; critical pressure; maximum load; stiffening ribs; 621.863.2; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.95.0.83