Дослідження та розробка нових композиційних складів термостійких плазмових покриттів - Макушенко, Іван Васильович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі об’єкт дослідження – клапани гарячого дуття. Мета роботи – дослідити термостійкі композиційні покриття з різними матеріалами підшару. Методи дослідження – випробування на термостійкість, жаростійкість та визначення міцності з'єднання покриттів з основним металом. В дипломній роботі були проаналізовані різні метод нанесення термостійких покриттів, розглянута методика випробувань на термо-, жаростійкість та адгезійну міцність і проведенні данні іспити з нанесенням різноманітних керамічних покриттів і різними матеріалами підшару виявили найбільш доцільніший варіант для використання як оптимального термостійкого покриття. При нанесенні покриттів слід застосовувати плазмотрон ПП- 25 з роздільним поданням плазмоутворюючих газів. Жаростійкість сталі 20 з покриттям з композиту(Х20Н80 Al2O3) завтовшки 0,25 – 0,3мм перевищує жаростійкість алітованої сталі тієї ж марки в 80 разів (Т=1200˚С).
Keywords: термостійкість; жаростійкість; керамічне покриття; адгезія; плазма; зчеплення