ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ СТРАТЕГІЙ ПЕРЕВІЗНИКІВ З ОБСЛУГОВУВАННЯ РАЗОВИХ ЗАМОВЛЕНЬ НА МІЖМІСЬКІ ВАНТАЖОПЕРЕВЕЗЕННЯ - Горбачов, П. Ф.; Наглюк, І. С.; Макарічев, О. В.; Мосьпан, Н. В.; Горбачев, П. Ф.; Наглюк, И. С.; Макаричев, А. В.; Gorbachov, P.; Nahlyuk, I.; Makarichev, A.; Mospan, N. (Харьковский национальный автомобильно-дорожный университет, 2015)
Розглядаються стратегії поведінки перевізника у процесі обслуговування разових замовлень на перевезення вантажів у міжміському сполученні. Запропоновано підхід до визначення прибутку перевізника за оборотний рейс маятникового міжміського маршруту залежно від наявності або відсутності замовлення в пункті зворотного завантаження та потреби на його очікування.
ОЦЕНКА ЭФФЕКТИВНОСТИ СТРАТЕГИЙ ПЕРЕВОЗЧИКОВ ПО ОБСЛУЖИВАНИЮ РАЗОВЫХ ЗАЯВОК НА МЕЖДУГОРОДНЫЕ ГРУЗОПЕРЕВОЗКИ
EVALUATION OF EFFECTIVENESS OF CARRIER’S STRATEGIES IN SINGLE INTERCITY FREIGHTAGE ORDERS SERVICE
Keywords: разове замовлення; маятниковий маршрут; ймовірність; інтенсивність; час очікування; прибуток; разовая заявка; маятниковый маршрут; вероятность; интенсивность; время ожидания; прибыль; single freightage; pendulum route; strategy; intensity; probability; waiting time; profit; 656.[95+136]