Модернізація робочого обладнання навантажувача вантажопідйомністю 3 т. - Омельченко, Денис Геннадійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – технологічний процес завантаження будівельних матеріалів у ківш фронтального навантажувача. Мета роботи - модернізація робочого обладнання фронтального навантажувача для розширення сфери його використання. Метод дослідження – аналітично–графічний. Виконано огляд конструкцій одноковшевих фронтальних навантажувачів ведучих світових виробників. Провели аналіз конструкцій визначили основні напрямки розвитку конструкцій фронтальних навантажувачів. Розглянуто процес занурення ковша навантажувача у штабель матеріал, визначені основні складові цього процесу. Здійснено розрахунок основних параметрів навантажувача, виконано кінематичний розрахунок робочого обладнання, проведено розрахунок на міцність поперечної балки стрілового обладнання, шарніра зє’днання стріли. Визначено параметри та підібрано гідравлічне обладнання. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях, виконано аналіз виробничих небезпек, запропоновані рішення щодо забезпечення нормальних і безпечних умов праці, а також пожарної безпеки. Обчислено економічний ефект від впровадження у виробництво навантажувача.
Keywords: навантажувач; стріла; ківш; робоче обладнання; гідравличне обладнання; розрахункове положення; безпека; економічна ефективність