Методично-прикладні аспекти оцінювання ефективного розвитку підприємства - Дмитрієв, І. А.; Шевченко, І. Ю.; Борщ, П. О.; Dmytriiev, I. А.; Shevchenko, I. Yu.; Borshch, P. О. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета: дослідження методично-прикладних аспектів оцінювання ефективного розвитку підприємства. Методика дослідження: метод аналізу та синтезу, системний підхід, метод узагальнення, метод порівняння, експертно-аналітичне опитування, інтегральний метод, статистичні методи. Результати: досліджено методично-прикладні аспекти оцінювання ефективного розвитку підприємства. Запропоновано факторну модель ефективного розвитку підприємства на засадах інтегрального підходу. Розроблено схему системи критеріїв і індикаторів оцінювання ефективного розвитку підприємства. Висвітлено прикладні аспекти реалізації методики оцінювання ефективного розвитку підприємства, зокрема за складовими: ефективне використання ресурсів при поточній діяльності підприємства; ефективне управління поточною діяльністю підприємства. Обґрунтовано факторні навантаження індикаторів ефективного розвитку підприємства. Наукова новизна: система критеріїв і індикаторів оцінювання ефективного розвитку підприємства, що передбачена запропонованою авторами факторною моделлю ефективного розвитку підприємства, найбільш повно охоплює всі напрями діяльності сучасного підприємства, зокрема у розрізі фінансово-господарської діяльності, виробничої діяльності, управлінської діяльності та інвестиційної діяльності. Практична значущість: практичне застосування запропонованих авторами методики й інструментарію оцінювання ефективного розвитку підприємства дозволяє виділити головні компоненти у процесі здійснення факторного аналізу, що в подальшому є підставою для розроблення цільових заходів управління ефективним розвитком підприємства за напрямами фінансово-господарської діяльності, виробничої діяльності, управлінської діяльності та інвестиційної діяльності. Посилання
Methodological and applied aspects of assessing the effective development of the enterprise
Keywords: розвиток підприємства; ефективність; інтегральний індекс; опитування; development of the enterprise; efficiency; integral index; survey; 330.3; 10.30977/PPB.2226-8820.2023.31.124