Аналіз критеріїв ефективності дорожнього руху у містах - Байрачний, Євген Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження: параметри дорожніх умов. Предмет дослідження – взаємозв’язок між параметрами дорожніх умов. Мета роботи: виявлення взаємного впливу параметрів дорожніх умов на безпеку дорожнього руху. Методи дослідження: аналіз статистичних даних, метод планування експерименту. У роботі проведено дослідження впливу ширини проїжджої частини, значних поздовжніх ухилів, малих радіусів кривих в плані, ширини та стану узбіч, впливу штучних споруд та придорожньої смуги. За допомогою метод планування багатофакторного експерименту отримані двофакторні моделі регресії оцінки впливу ширини проїжджої частини та поздовжнього ухилу на коефіцієнт тяжкості ДТП, ширини проїжджої частини та радіусів кривих в плані на коефіцієнт тяжкості ДТП, ширини проїжджої частини та коефіцієнту зчеплення автомобільного колеса з дорожнім покриттям на коефіцієнт тяжкості ДТП. Також отримані трифакторні моделі оцінки впливу ширини проїжджої частини, поздовжнього ухилу та радіусів кривих в плані; ширини проїжджої частини, коефіцієнту зчеплення автомобільного колеса з дорожнім покриттям та радіусів кривих в плані.
Keywords: безпека дорожнього руху; дорожні умови; регресійна модель; дорожній рух у містах