Багатокритеріальна оцінка ефективності виробництва енергетичних культур на прикладі верби - Боярчук, В. М.; Станько, Т. М.; Boyarchuk, Vitaliy; Stańko, Tetyana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Предметом даної роботи є оцінка ефективності виробництва енергетичних культур на прикладі верби. Метою є розробка методики оцінки ефективності виробництва енергетичних культур. У статті використані такі методи як порівняння, аналіз та синтез. У роботі запропоновано оцінювати ефективність виробництва енергетичних культур за п’ятьма критеріями: енергетичним, економічним, екологічним, технологічним, соціальним, політичним. Розглянуто ефективність як основну категорію, що відображає результат виробництва біопалива, перераховано основні показники, критерії оцінки ефективності вирощування верби. Наведено схему трансформації різних видів енергії, що задіяні у процесі вирощування енергетичних культур. Визначено середній вихід маси верби при оптимальних умовах вирощування з дотриманням усіх агротехнічних вимог. Проведено порівняння енергетичних витрат та енергетичної вартості урожаю верби та розраховано показник енергетичної ефективності. Наведено структуру витрат на виробництво верби відповідно до технологічних операцій. Здійснено короткий аналіз економічної ефективності, розраховано собівартість одиниці продукції, виручку від реалізації та відповідно приблизний прибуток, який може отримати інвестор, вклавши кошти у такий проект. Особлива увага звертається на вирощування верби на різних типах ґрунтів та з різним рівнем забруднювальних шкідливих речовин та викиди в атмосферу у процесі вирощування та спалювання верби енергетичної. Визначено соціальні та політичні переваги від вирощування верби, які можуть проявитися у найближчій перспективі. Результати досліджень можуть лягти в основу розробки та реалізації проекту з вирощування енергетичної верби. У результаті проведеного дослідження, зроблено висновки щодо доцільності вирощування верби з точки зору енергетичної, економічної, екологічної, соціальної та політичної ефективності.
Multicriteria estimation of the efficiency of production of energy crops for example willow
Keywords: енергетична верба; біопаливо; енергозалежність; ефективність; енергетичні витрати; енергетична вартість урожаю; коефіцієнт енергетичної ефективності; вихід свіжої біомаси; вплив на ґрунт; викиди в атмосферу; період експлуатації; вихід сухої маси; собівартість; прибуток; power willow; biopropellant; energy dependence; efficiency; power charges; power cost of harves; coefficient of power efficiency; output of fresh biomass; influence; on soil; extrass in an atmosphere; period of exploitation; output of dry mass; prime price; income; 330. 131. 5: 620. 95