Дослідження осадження та корозійної поведінки сплавів CO-Ni в умовах, наближених до середовища цементного каменю - Ненастіна, Т. О.; Сахненко, М. Д.; Єгорова, Л. М.; Nenastina, Tetiana; Sakhnenko, Mykola; Egorova, Lilya (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Нанесення захисних покриттів є дієвим способом підвищення довговічності конструкційних матеріалів, що дає змогу суттєво продовжити термін їх експлуатації та розширити можливості застосування в різних умовах. У статті подано результати дослідження впливу густини катодного струму на склад, мікроструктуру та корозійну стійкість покриттів системи Co-Ni, отриманих із цитратного електроліту в гальваностатичному режимі. Метою дослідження є підвищення ефективності захисту сталевої арматури, що експлуатується в лужному середовищі цементного каменю. Показано, що зі зростанням густини струму від 2 до 12 А/дм² вміст кобальту в сплаві зростає до 31 %, однак оптимальних показників досягають за 6–8 А/дм². У цих умовах формуються блискучі, щільні, дрібнокристалічні покриття з високим виходом за струмом (до 84 %) та глибинним показником корозії 0,005–0,015 мм/рік у 0,1 М розчині NaOH. Встановлено, що за підвищеного вмісту кобальту корозійна стійкість знижується внаслідок зниження стабільності пасивної плівки. Рекомендовано застосування імпульсного осадження для покращення однорідності та зменшення поруватості покриттів. Отримані результати підтверджують доцільність використання Co-Ni-покриттів для довгострокового захисту арматури.
Electrodeposition and corrosion behavior of CO-Ni alloys in simulated concrete pore solution
Keywords: покриття Co-Ni; електроосадження; густина катодного струму; корозійна стійкість; лужне середовище; цитратний електроліт; Сo-Ni coatings; electrodeposition; cathodic current density; corrosion resistance; alkaline environment; citrate electrolyte; 621.357; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.109.0.9