Переваги використання матричних методів під час викладання механіки в закладах вищої освіти - Біловол, Олександр Васильович; Bеlovol, Oleksandr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Основні поняття, концепції, принципи механіки в закладах вищої технічної освіти викладаються переважно від простого до складного, що певною мірою повторює курс з історії механіки. В умовах сьогодення від системи освіти вимагається урахування сучасних тенденцій у науковій і інженерній сферах. Використання геометричних за своїм змістом методів векторної алгебри та векторного аналізу як основи вивчення механіки втрачає свою актуальність. Такий підхід певною мірою заважає використанню багатовимірних просторів (конфігурацій і фазового простору), тензорної алгебри, комп’ютерних технологій у процесі моделювання складних механічних систем. Аналітичні (координатні) методи позбавлені цих недоліків і побудовані на матричному формалізмі. Користуючись матричним апаратом, можна визначати й навіть отримувати основні рівняння механіки, розв’язувати практичні задачі навіть без вивчення класичних методів.
Benefits of using matrix methods in teaching mechanics in higher education institutions
Keywords: методика викладання механіки; матричні методи; канонічні рівняння; фазовий простір; mechanics teaching methodology; matrix methods; canonical equations; phase space; 531/534(075.8); 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.1.183