Дослідження структурних перетворень сталі 14Х17Н2 методом мікротвердості - Шаповалов, Дмитро Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Представлені результати експериментальних досліджень структури та мікротвердості сталі 14Х17Н2 та математичного моделювання. Об'єктом дослідження є корозійностійка, жароміцна сталь14Х17Н2. Мета роботи – дослідити розподілення мікротвердості фазових складових в сталі14Х17Н2 у початковому стані, загартованому, після випробувань на тертя в атмосфері вуглекислого газу при тиску 0.01Па та порівняти з результатами моделювання розподілення мікротвердості. Методи дослідження – металографія, вимірювання мікротвердості, статистична обробка та математичне моделювання. Встановлено, що випробування на тертя призводять до зміни структури та статистичних характеристик розподілу мікротвердості. Математичне моделювання розподілу мікротвердості підтверджується експериментальними вимірюваннями. Отримані результати можна використовувати для визначення зносостійкості вузлів тертя.
Keywords: метод мікротвердості; сталь 14Х17Н2; тертя; структура; математичне моделювання