Дослідження невизначеності вимірювань концентрації газоподібних речовин цифровим мас-спектрометром апаратно-програмного комплексу - Василевський, Олексій Георгійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт роботи – апаратно-програмний комплекс для вимірювання показань мас-спектрометра у цифровому форматі. Мета роботи – дослідити невизначеність вимірювань концентрації газоподібних речовин цифровим мас-спектрометром на базі розробленого апаратно - програмного комплексу. Практичні задачі, що реалізовані у роботі: - розроблено програмно-апаратний комплекс для перетворення аналогового сигналу у цифровий; - проведено тестування програмного продукту; - отримані результати виміряних концентрацій газоподібних речовин; - проведена оцінка невизначеності вимірювань. У роботі розглядаються принципи роботи мас-спектрометрів, можливості поліпшення роботи мас-спектрометрів за допомогою перетворення сигналу у цифровий, вимоги до оцінювання невизначеності та отримані значення невизначеності вимірювань. Теоретичні та експериментальні методи. Теоретичні дослідження базуються на теорії визначення складу газоподібних речовин за допомогою мас-спектрометрів, а експериментальні – на практичному застосуванні теорії оцінювання невизначеності вимірювань.
Keywords: аналого-цифровий перетворювач; апаратно-програмний комплекс; цифро-аналоговий перетворювач