Удосконалення технологічного процесу перевезення пасажирів на приміському маршруті №1592 Харків – Пісочин (м/н Мобіль) - Бабенко, Дмитро Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження - технологічний процес роботи приміського автобусного маршруту №1592 Харків – Пісочин (мкр. Мобіль). Предмет дослідження - вплив параметрів роботи рухомого складу маршруту №1592 Харків – Пісочин (мкр. Мобіль) на показники якості транспортного обслуговування пасажирів та ефективності роботи маршруту. Мета дослідження - удосконалення транспортного обслуговування пасажирів на приміському автобусному маршруті №1592 Харків – Пісочин (мкр. Мобіль). Метод дослідження – аналітичний. На основі фактичних даних про пасажиропотік та тривалість рейсу обґрунтована можливість застосування на маршруті комбінованого режиму руху. При цьому максимальна кількість автобусів, що працюють в експресному режимі складає 6 автобусів, а у звичайному – 4 автобуси. Для комбінованого режиму розроблено графік роботи автобусів та розклад руху на маршруті. Запропоновано технологічні рішення, що спрямовані на підвищення швидкості сполучення та провізної здатності рухомого складу при організації технологічного процесу транспортного обслуговування пасажирів на приміському маршруті Харків – Пісочин. В результаті впровадження розроблених заходів з комбінованого режиму руху, на маршруті очікується зниження рівня завантаження автобусів з 1,16 до 0,98. Це позитивно вплине на якість транспортного обслуговування пасажирів на маршруті. Показник якості транспортного обслуговування зросте з 0,478 до 0,68 (на 42 %). Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані при організації транспортного обслуговування пасажирів на приміському маршруті Харків - Пісочин.
Keywords: приміський пасажирський транспорт; маршрут; зупинний пункт; зупинний пункт; розклад руху; пасажир