Економічний зміст логістичного потенціалу регіону - Хвищун, Н. В.; Khvyshchun, Nadiia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Поступовий розвиток економіки, глобалізація та спільний розвиток територій призводить до підвищення ролі логістики та використання принципів логістичного менеджменту в регіональному управлінні. У даній статті узагальнено наукові підходи зарубіжних та вітчизняних науковців підходи до трактування сутності логістичного потенціалу на макро-, мезо- та мікрорівнях; визначено основні структурні елементи логістичного потенціалу, серед яких в більшості випадків транспортну та складську інфраструктуру, матеріальні, трудові, інформаційні, фінансові та сервісні потоки, логістичні ланцюги; проведено групування дефініцій «логістичний потенціал», «логістичний потенціал регіону» за результативним здатність логістичної системи забезпечити досягнення поставлених цілей) та ресурсним (сукупність ресурсів) підходом; запропоновано власне визначення логістичного потенціалу регіону – сукупність факторів та об’єктів регіональної логістичної системи, які сприяють оптимізації логістичних потоків регіону для досягнення стратегічних цілей регіонального менеджменту. Результатами роботи є висновки про необхідність зміщення акцентів у бік регіональної логістики. Максимальний ефект можна отримати лише в тому випадку, коли економічні потоки регіону оптимізуються протягом усього логістичного ланцюга, а не у межах окремого підприємства. Проведений аналіз наукових джерел дозволяє зробити висновок про необхідність оцінки таких факторів як: економічне становище регіону; географічне розміщення регіону; аналіз логістичної інфраструктури регіону; кадровий потенціал регіону в сфері логістики; регіональні програми щодо розвитку логістики на території регіону тощо. Водночас, ні одна з існуючих на сьогодні методик оцінки логістичного потенціалу регіону не може бути визнаною універсальною.
Еconomic content of regional logistic potential
Keywords: логістика; регіональна логістична система; логістичний потенціал; логістичний потенціал регіону; logistics; regional logistic system; logistic potential; regional logistic potential; 332:65.012.34