Порівняння показників газообміну двотактного двигуна з іскровим запалюванням у процесі зовнішнішнього та внутрішнього сумішоутворення - Корогодський, Володимир Анатолійович; Гогоренко, Олексій Олександрович; Лісовал, Анатолій Анатолійович; Матиско, Олексій Олександрович; Журавель, Олексій Анатолійович; Korohodskyi, Volodymyr; Matysko, Oleksii; Zhuravel, Oleg; Gogorenko, Oleksiy; Lisoval, Anatolii (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Перехід від зовнішнього до внутрішнього сумішоутворення потребує коригування організації процесів газообміну. Проведено експериментальні дослідження двигуна 1Д 8,2/8,7 з іскровим запалюванням з карбюратором та безпосереднім впорскуванням палива (БВП) для організації розшарованого паливоповітряного заряду (РППЗ) та розшарованого збідненого паливоповітряного заряду (РЗППЗ) за навантажувальною характеристикою (n = 3000 хв-1). Визначено емпіричні залежності зміни показників газообміну від навантаження: витрати продувочного та випускного каналів μ; витоку продувочного повітря υ; залишкових газів γ; надлишку продувочного повітря φо; наповнення ηv; продувки φ; використання продувочного повітря ηв; к.к.д. продувки ηs. Визначено, що для зниження γ та збільшення ηv за РЗППЗ необхідно спрямовувати потоки продувочного повітря всередину камери згоряння способом встановлення додаткового продувочного каналу навпроти випускного вікна.
Definition and evaluation of the gas exchange process of a two-stroke engine with external and internal mixture formation
Keywords: двотактний двигун; паливоповітряний заряд; показники газообміну; two-stroke engine; fuel-air charge; indicators of gas exchange