Цифровізація матеріалознавства й напрями використання штучного інтелекту - Ковальов Ю. Г.; Аулін, В. В.; Ковальов, С. Г.; Кузик, О. В.; Гриньків, А. В.; Kovalov, Yurii; Aulin, Viktor; Kovalov, Serhii; Kuzyk, Oleksandr; Hrynkiv, Andriy (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті досліджено актуальні напрями розвитку матеріалознавства в умовах цифрової трансформації та сталого розвитку. Розглянуто потенціал методів штучного інтелекту для оптимізації досліджень і моделювання властивостей матеріалів. Проаналізовано перспективні шляхи інтеграції України в глобальні науково-технологічні процеси.
Digitalization of Materials Science and Directions for the Application of Artificial Intelligence
Keywords: штучний інтелект у матеріалознавстві; Індустрія 4.0; сталий розвиток; циф-рове моделювання матеріалів; інтелектуальний аналіз даних; artificial intelligence in materials scien-ce; Industry 4.0; sustainable development; digital materials modeling; intelligent data analysis; 004.8:620.1; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.111.0.67