Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті просп. Перемоги - просп. Людвіка Свободи у м. Харкові - Стрілець, Дмитро Володимирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єктом дослідження є процес дорожнього руху на перехресті просп. Перемоги – просп. Людвіка Свободи у місті Харкові. Предмет дослідження — вплив організації дорожнього руху на перехресті на безпеку руху та втрати транспортного часу. Мета — поліпшення ефективності та безпеки дорожнього руху на даному перехресті. Методи дослідження: натурні обстеження, аналітичні. Огляд літературних та інтернет-джерел показує, що найнебезпечнішими елементами вулично-транспортної системи Харкова є перехрестя. Взаємодія транспортних потоків з різних напрямків на перетинанні в одному рівні спричинює великі затримки руху транспортних засобів, пасажирів та пішоходів. В даній роботі зроблено аналіз поточного стану функціонування дпного перехрестя та за результатами аналізу запропоновано дещо змінити параметри світлофорного регулювання на даному перехресті. Отримані результати: розроблено заходи з поліпшення організації дорожнього руху на перехресті, результатами впровадження може бути соціальний ефект від певного зниження затримок транспортних засобів, втрати часу водіїв, пішоходів і пасажирів.
Keywords: організація дорожнього руху; безпека дорожнього руху; перехрестя; світлофорне регулювання; ефективність дорожнього руху