Вплив бору на структуру та корозійну стійкість прокату з аустенітної хромонікелевої сталі - Кійко, Ілля Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується вивчення процесів структуроутворення при термічному обробленні прокату з низьковуглецевої аустенітної хромонікелевої сталі з різними вмістами бору та їх вплив на стійкість до міжкристалітної корозії. Мета роботи – дослідження впливу поверхнево активного елементу бору і температури гартування на зернограничну структуру і стійкість проти міжкристалітної корозії прокату з корозійностійкої низьковуглецевої аустенітної хромонікелевої сталі 03Х18Н11 (304L). Метод дослідження – світлова та електронна мікроскопія; випробування на стійкість проти міжкристалітної корозії (МКК) за стандартом ASTM A262 і електрохімічним методами; визначення механічних властивостей. Вивчено процеси структуроутворення і визначено структуру та стійкість до МКК дослідних сталей з різними вмістами бору (0,003 %; 0,03 % і 0,3 %) залежно від температури гартування. Встановлено негативний вплив бору (особливо у кількості 0,03 %) на зернограничну структуру і стійкість проти МКК зразків, підданих гартуванню від температур 1150  С і 1200  С. На границях зерен сталі спостерігали виділення боридів хрому; на - подібному вигині зразків при випробуванні на МКК – міжкристалітні тріщини; швидкість корозії зразків у сильно окисному середовищі склала до 8 мм/рік; на АПК спостерігали активаційну ділянку в перехідній області потенціалів. Розвинене уявлення про вплив бору на зернограничну структуру і стійкість аустенітних хромонікелевих сталей до МКК. На основі аналізу літератури і результатів досліджень запропоновано режим термічної обробки, що забезпечує підвищення стійкості проти МКК прокату з борвмісних сталей.
Keywords: низьковуглецева аустенітна хромонікелева сталь; бор; прокат; термічна обробка; мікроструктура; спеціальні низькоенергетичні границі зерен 3; міжкристалітна корозія