ПІДВИЩЕННЯ ЗНОСОСТІЙКОСТІ ЧАВУННИХ ДЕТАЛЕЙ ПОВЕРХНЕВИМ ЗМІЦНЕННЯМ - Гурей, Т. А.; Гурей, Т. А.; Hurey, T. (Харьковский национальный автомобильно-дорожный университет, 2016)
Досліджено, що фрикційне зміцнення істотно підвищує зносостійкість пари «сірий чавун СЧ 20 – сірий чавун СЧ 20» при терті з граничним мащенням. Під час фрикційного зміц-нення у поверхневих шарах формуються білі шари з нанокристалічною структурою.
ПОВЫШЕНИЕ ИЗНОСОСТОЙКОСТИ ЧУГУННЫХ ДЕТАЛЕЙ ПОВЕРХНОСТНЫМ УПРОЧНЕНИЕМ
INCREASE OF WEAR RESISTANCE OF CAST IRON PARTS BY SURFACE HARDENING
Keywords: зносостійкість; чавун; фрикційне зміцнення; білий шар; тертя з граничним мащенням; нанокристалічна структура; износостойкость; чугун; фрикционное упрочнение; белый слой; трение с граничной смазкой; нанокристаллическая структура; wear resistance; cast iron; friction hardening; white layer; friction of boundary lubrication; nanocrystalline structure; 620.178:620.191