Уточнення сутності послуги у ринковій економіці - Касатонова, Інна Анатоліївна; Касатонова, Инна Анатольевна; Kasatonova, Inna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Мета: метою даної роботи є узагальнення підходів щодо сутності та ознак послуг підприємства, а саме транспортної послуги. Сучасні умови господарювання, що характеризуються стрімким розвитком економічних систем вимагають від підприємств впровадження у практичну діяльність ефективних способів організації транспортних перевезень. Об’єкт дослідження – процес транспортних перевезень, який розглянуто з позиції транспортної послуги. Предмет дослідження – методичний інструментарій впливу на транспортну послугу як економічну категорію на сучасному етапі ринкової економіки країни. Методика дослідження: дослідження проводилися шляхом аналізу наукових робіт по темі і меті даної статті, які були надані як зарубіжними науковцями, так і вітчизняними. В роботі використані методи теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу інформації, формалізації. Результати дослідження: у статті розглянуті теоретичні засади економічної категорії «послуга», визначається роль послуг в умовах ринкових відносин, розглянуто структурні елементи послуги та їх класифікацію. Також визначено сутність поняття «автотранспортна послуга» на підставі узагальнення сучасних підходів провідних вчених. Наукова новизна: встановлено, що послуга – це продукт праці, корисний ефект якого виступає не у формі товару, а у формі діяльності, спрямованої на людину. Новизна цього визначення у комплексному підході, який базується на підставі теоретичних основ та ознак класифікації послуг. Практична значущість: здійснено класифікацію транспортних послуг на ринку транспортних перевезень за наступними ознаками: економічний зміст, призначення, джерела фінансування, типи споживання, характер споживання, види, суб’єкти, які надають послуги.
Установление сущности услуги в рыночной экономике
Determination of essence of the service in market economic
Keywords: послуга; транспортна послуга; транспортні перевезення; сфера послуг; продукт праці; корисний ефект; услуга; транспортная услуга; транспортные перевозки; сфера услуг; продукт труда; полезный эффект; service; motor transport service; transportation; services sector; product of labor; beneficial effect; 658:656.13.033; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.22.0.60