ГІС-технології у встановленні меж земельних ділянок приватної власності - Плахотнюк, Ігор Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи було вивчення шляхів застосування геоінформаційних систем та програмних засобів для формування земельної ділянки в Державному земельному кадастрі, щоб відобразити межі земельної ділянки в публічній картографічний системі та отримати кадастровий номер. Об’єктом кваліфікаційної роботи була земельна ділянка. Формування земельних ділянок відбувається виключно, згідно законодавству України в Державному земельному кадастрі. Для цього складається відповідна документація із землеустрою. Геодезичні виміри земельної ділянки здійснюють сучасними високоточними геодезичними приладами, що забезпечує надійні результати в отриманні геодезичних даних. Для забезпечення точного місцеположення земельної ділянки та здійснення геодезичного знімання території повинна обов’язкова прив’язка до пунктів Державної геодезичної мережі. Для побудови графічних матеріалів ми застосовували сучасні програмні засоби та геоінформаційні системи. В останній час ГІС-технології мають важливу роль в оформленні землі громадян та юридичних осіб. Використання геоінформаційних систем при формуванні земельної ділянки в Державному земельному кадастрі має вирішальну роль, оскільки єдина цифрова картографічна система створена завдяки геоінформаційним системам. Земельна ділянка формується в цій єдиній картографічній системі, яка має назву Публічна кадастрова карта України.
Keywords: геоінформаційні системи; геодезична складова; програмні засоби; формування земельної ділянки; витяг